HDPE

HDPE
A nagy sűrűségű polietilén (HDPE) vagy a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) egy hőre lágyuló polimer, amelyet etilén monomerből állítanak elő. Néha „alkaténnek” vagy „polietilénnek” nevezik, ha HDPE csövekhez használják. A nagy szilárdság-sűrűség arányú HDPE-t műanyag palackok, korrózióálló csövek, geomembránok és műanyag fűrészáru gyártásához használják. A HDPE-t általában újrahasznosítják, és a gyanta azonosító kódja a „2” szám.

A HDPE magas szilárdság/sűrűség arányáról ismert. A HDPE sűrűsége 930 és 970 kg/m3 között változik. A szabványos műanyagsűrűség-vizsgálati módszer az ISO 1183 2. rész (gradiens oszlopok), vagy az ISO 1183 1. rész (MVS2PRO sűrűségelemző). Bár a HDPE sűrűsége csak csekély mértékben nagyobb, mint a kis sűrűségű polietiléné, a HDPE-nek kevés ága van, ami erősebb intermolekuláris erőket és szakítószilárdságot (38 MPa vs. 21 MPa) eredményez, mint az LDPE. A szilárdságbeli különbség meghaladja a sűrűségkülönbséget, így a HDPE nagyobb fajlagos szilárdságot biztosít.

Ezenkívül keményebb és átlátszatlanabb, és valamivel magasabb hőmérsékletet is elvisel (rövid ideig 120 °C/248 °F). A nagy sűrűségű polietilén a polipropiléntől eltérően nem képes ellenállni a szokásos autoklávozási feltételeknek. Az elágazás hiányát a megfelelő katalizátorválasztás (pl. Ziegler-Natta katalizátorok) és a reakciókörülmények biztosítják. A HDPE fizikai tulajdonságai az adott minta előállításához használt formázási eljárástól függően változhatnak; bizonyos mértékig meghatározó tényező azok a nemzetközileg szabványosított vizsgálati módszerek, amelyekkel egy adott folyamat esetében ezeket a tulajdonságokat azonosítják.

Ezen kívánatos tulajdonságok miatt a HDPE-ből készült csövek ideálisan alkalmazhatók ivóvíz és szennyvíz (csapadék és szennyvíz) szállítására. A HDPE-t a D. alcím szerinti egészségügyi hulladéklerakók cellás bélésére is használják, ahol a nagy HDPE-lemezeket extrudálással vagy ékhegesztéssel homogén vegyszerálló gátat képeznek azzal a céllal, hogy megakadályozzák a talaj és a talajvíz szennyeződését a szilárd anyagok folyékony összetevőivel. Pazarlás. A HDPE-t előnyben részesíti a pirotechnikai kereskedelemben a habarcsokhoz az acél- vagy PVC-csövekkel szemben, mivel tartósabb és biztonságosabb: a HDPE hajlamos meghibásodás esetén eltörni vagy elszakadni, nem pedig törni és széttörni, mint a többi anyag.

Az anyag hasznos volt a PVC és a biszfenol A (BPA) polikarbonát által okozott lehetséges egészségügyi és környezeti problémákról, valamint az üveggel, fémmel és kartonpapírral szembeni előnyeiről folytatott megbeszélésekből.