UV ellenállás. Mit jelent?

UV resistance. What does it mean?

Az UV az ultraibolya fényt jelenti. A napfény és az UV lámpák UV fényt bocsátanak ki. Az UV fény általában minden műanyagot lebont. A PVC az egyik legellenállóbb, azonban idővel a PVC műanyag csövek színe megváltozik és törékennyé válnak. Ha a védőcsöveket kint használja a napon, vagy olyan helyiségben vagy szekrényben, ahol sok UV-fény éri, akkor érdemes UV-besorolású csöveket használni.

Az UV-besorolású csövek élettartama meghaladja az 50 évet. Ha NEM UV-csöveket használ, azok az első éven belül elkezdenek lebomlani. A fény intenzitásától függően 1-3 év múlva mérsékelt elszíneződést (barnulást) észlel. Erős fakulást (barna) 3-5 év múlva, a maximális fakulást (feketét) 7-10 év múlva tapasztalhatja. Bármilyen elszíneződés azt jelzi, hogy a műanyag sérült. Minél sötétebb a szín, annál súlyosabb a sérülés. Ez a lebomlási folyamat évekig is eltarthat, azonban bármilyen mechanikai igénybevétel, például ütés, rálépés vagy átjárás, meghibásodást okozhat.

A csövek életük során jelentős igénybevételnek vannak kitéve, ami miatt lebomlanak. Ha már olyan mértékben elhasználódtak, hogy már nem tudják ellátni funkcióikat, vagy nem biztonságosak a használatra, általában teljes cserét igényelnek. Ha az üzemeltetési követelmények különösen szigorúak, a csövek gyorsabban elhasználódnak, és korábban kell cserélni, ami magasabb költségekhez és a javítási munkák időveszteségéhez vezet Hogyan kapcsolódnak a csőkövetelmények a csővédelem fontosságához? A csövekkel szemben támasztott szigorú üzemi követelmények miatt a kábelvédelem helyes megválasztása kritikus fontosságú. Az üzemi feszültség csökkentése csővédelemmel csökkenti a költségeket, javítja a tartósságot a hulladék mennyiségének csökkentésével, valamint javítja a csövek tartósságát és élettartamát.

Összefoglalva, a szabadban, közvetlen napfényben használt csövek gyakran károsodnak az ultraibolya sugárzás miatt. A lebomlás mértéke megfelel az expozíció időtartamának és a fény intenzitásának. Az ilyen esetekben használt csövek speciálisan kialakított védelmet igényelnek, hogy ellenálljanak az UV-sugárzásnak. Ha az Ön vállalkozása csöveket használ, azok megbízható védelme létfontosságú az Ön termelékenysége, biztonsága és sikere szempontjából.