Halogénmentes csövek (halogénmentes, HF) – Hogyan, mit és előnyei

Halogen Free Tubes (Halogen Free, HF) - How, What and Advantages

Mik azok a halogének?

Az olyan elemek, mint a fluor, klór, bróm, jód és asztatin, halogének, és az elemek periódusos rendszerének hetedik fő csoportjában szerepelnek. Számos kémiai vegyületben megtalálhatók, például a polivinil-kloridban. A PVC – röviden nevén – nagyon strapabíró, ezért számos műszaki termékben, valamint szigetelőanyagban és csőburkolatban használják. A klórt és más halogéneket gyakran alkalmazzák adalékanyagként a lángvédelem javítása érdekében. De ennek ára van. A halogének károsak az egészségre. Emiatt a kábelekhez egyre gyakrabban használnak halogénmentes műanyagokat.

Mi az a halogénmentes cső?

Ahogy a neve is sugallja, a halogénmentes csövek nem tartalmaznak halogéneket a műanyagok összetételében. A halogéntartalmú műanyagokat a nevükben szereplő kémiai elemekről lehet azonosítani, mint például a már említett polivinil-klorid, kloroprén gumi, fluoretilén-propilén, fluorpolimer gumi stb. Ha halogénmentes csöveket szeretne vagy használnia kell, győződjön meg arról, hogy azok műanyagból, például szilikongumiból, poliuretánból, polietilénből, poliamidból, polipropilénből, hőre lágyuló elasztomerekből (TPE) vagy etilén-propilén-dién gumiból állnak. Nem tartalmaznak nehézfém alapú stabilizátorokat vagy lágyítókat, az égésgátló adalékok pedig környezetbarátak.

Miért fontosak a halogénmentes csövek a tűzvédelem szempontjából?

A halogének károsak lehetnek az egészségre. Ez különösen akkor fordul elő, ha a halogénezett műanyagok, különösen a PVC égnek. Ha tűz üt ki, hidrogén-halogenidek szabadulnak fel a műanyagból. A halogének vízzel, például tűzoltóvízzel vagy a nyálkahártyákban lévő folyadékkal egyesülve savakat képeznek - a klórból sósav, a fluorból pedig erősen maró hidrogén-fluorsav lesz. Ezenkívül dioxinok és más erősen mérgező vegyi anyagok keveréke képződhet. Ha bejutnak a légutakba, károsodást és fulladást okozhatnak. Ha valaki túléli a tüzet, az egészsége maradandóan károsodhat. A halogénmentes csöveknél ez még kevésbé jellemző. Az integrált tűzvédelem érdekében a csöveknek lángvédelemmel és alacsony füstképződéssel is kell rendelkezniük. A lángvédelem lassítja az égést és a láng terjedését, valamint elősegíti az önkioltást. A gyártók itt dilemmával szembesülnek, mert a klór és a bróm kiváló égésgátló, ezért gyakran keverik a csőműanyagokhoz. Az említett egészségügyi veszélyek miatt azonban ez ellentmondásos, és csak akkor megengedett, ha senki nincs veszélyben.

Mi az előnye a halogénmentes csöveknek?

Ha a halogénmentes csöveket erősen felmelegítjük vagy elégetjük, sokkal kevesebb savat vagy maró hatású, egészségre ártalmas gázt képeznek. A HF csövek különösen alkalmasak középületekben, közlekedésben vagy általában olyan helyeken, ahol a tűz súlyosan megsérülhet emberekben vagy állatokban, vagy anyagi károkat okozhat. Alacsony füstgázsűrűséggel rendelkeznek, így kevesebb füstöt termelnek, és megkönnyítik a csapdába esett emberek számára a menekülési útvonalak megtalálását. A halogénmentes csövek különösen akkor hasznosak, ha tűz esetén a lehető legnagyobb működőképességet szeretné garantálni. Ez fontos lehet olyan épületekben, ahol a térfigyelő kamerák képet adnak a tűzforrásról.