HDPE

Polietilena de înaltă densitate (HDPE) sau polietilena de înaltă densitate (PEHD) este un polimer termoplastic produs din monomerul etilenă. Este uneori numită „alcatenă” sau „polietilenă” atunci când este utilizat pentru țevile HDPE. Cu un raport mare rezistență-densitate, HDPE este utilizat în producția de sticle de plastic, conducte rezistente la coroziune, geomembrane și cherestea de plastic. HDPE este în mod obișnuit reciclat și are numărul „2” ca cod de identificare a rășinii.

HDPE este cunoscut pentru raportul său ridicat rezistență-densitate. Densitatea HDPE variază de la 930 la 970 kg/m3. Metoda standard de testare a densității plasticului este ISO 1183 partea 2 (coloane de gradient), alternativ ISO 1183 partea 1 (analizor de densitate MVS2PRO). Deși densitatea HDPE este doar marginal mai mare decât cea a polietilenei de joasă densitate, HDPE are puține ramificații, oferindu-i forțe intermoleculare și rezistență la tracțiune mai puternice (38 MPa față de 21 MPa) decât LDPE. Diferența de rezistență depășește diferența de densitate, dând HDPE o rezistență specifică mai mare.

De asemenea, este mai dur și mai opac și poate rezista la temperaturi ceva mai ridicate (120 °C/248 °F pentru perioade scurte). Polietilena de înaltă densitate, spre deosebire de polipropilenă, nu poate rezista la condițiile de autoclavare necesare în mod normal. Lipsa ramificării este asigurată de o alegere adecvată a catalizatorului (de exemplu, catalizatori Ziegler-Natta) și a condițiilor de reacție.Proprietățile fizice ale HDPE pot varia în funcție de procesul de turnare care este utilizat pentru fabricarea unei probe specifice; într-o oarecare măsură, un factor determinant îl reprezintă metodele de testare standardizate internaționale utilizate pentru a identifica aceste proprietăți pentru un anumit proces.

Datorită acestor proprietăți dezirabile, țevile construite din HDPE sunt aplicabile în mod ideal pentru apa potabilă și apele uzate (furtuni și canalizare).HDPE este, de asemenea, utilizat pentru căptușeli celulare în depozitele sanitare subtitlul D, în care foile mari de HDPE sunt fie sudate prin extrudare, fie sudate în pană pentru a forma o barieră omogenă rezistentă la substanțe chimice, cu intenția de a preveni poluarea solului și a apelor subterane de către constituenții lichizi ai deșeuri solide. HDPE-ul este preferat de comerțul cu pirotehnie pentru mortare față de tuburile de oțel sau PVC, fiind mai durabil și mai sigur: HDPE tinde să se rupă sau să rupă în caz de defecțiune în loc să se spargă și să devină schije ca celelalte materiale.

Materialul a beneficiat de pe urma discuțiilor despre posibilele probleme de sănătate și de mediu cauzate de PVC și policarbonat asociat bisfenol A (BPA), precum și avantajele sale față de sticlă, metal și carton.