Tuburi fara Halogen (Halogen Free, HF) – Cum, Ce si Avantaje

Ce sunt halogenii?

Elemente precum fluorul, clorul, bromul, iodul și astatul sunt halogeni și apar în a șaptea grupă principală din tabelul periodic al elementelor. Se găsesc în mulți compuși chimici, de exemplu în policlorura de vinil. PVC-ul, așa cum este cunoscut pe scurt, este foarte durabil, motiv pentru care este utilizat în multe produse tehnice, precum și pentru materialul de izolație și manta din tuburi. Clorul și alți halogeni sunt adesea incluși ca aditivi pentru a îmbunătăți protecția împotriva flăcării. Dar asta vine cu un preț. Halogenii sunt nocivi pentru sănătate. Din acest motiv, materialele plastice care nu conțin halogeni sunt din ce în ce mai folosite pentru cabluri.

Ce este un tub fără halogeni?

După cum sugerează și numele, tuburile fără halogeni nu contin halogeni în compoziția materialelor plastice. Materialele plastice care conțin halogeni pot fi identificate prin elementele chimice din denumirea lor, cum ar fi clorura de polivinil menționată anterior, cauciucul cloropren, fluoretilen propilenă, cauciucul fluoropolimer etc.Dacă doriți sau trebuie să utilizați tuburi fără halogeni, asigurați-vă că acestea consta din materiale plastice precum cauciuc siliconic, poliuretan, polietilenă, poliamidă, polipropilenă, elastomeri termoplastici (TPE) sau cauciuc etilen propilen dien. Nu conțin stabilizatori sau dedurizatori pe bază de metale grele, iar aditivii pentru protecția împotriva flăcării sunt siguri pentru mediu.

De ce sunt importante tuburile fără halogeni pentru protecția împotriva incendiilor?

Halogenii pot dăuna sănătății. Acesta este în special cazul când materialele plastice halogenate, în special PVC, ard. Dacă izbucnește un incendiu, din plastic se eliberează halogenuri de hidrogen. Halogenii se combină cu apa, cum ar fi apa de stingere folosită de pompieri sau fluidul din membranele mucoase, pentru a forma acizi - clorul devine acid clorhidric, fluorul acidul fluorhidric foarte corosiv. În plus, se poate forma un amestec de dioxine și alte substanțe chimice extrem de toxice. Dacă intră în căile respiratorii, pot provoca daune și pot provoca sufocare. Chiar dacă cineva supraviețuiește incendiului, sănătatea sa poate fi deteriorată definitiv. Acesta este cu atât mai puțin cazul tuburilor fără halogeni.Pentru protecția integrată împotriva incendiilor, tuburile ar trebui să aibă, de asemenea, protecție împotriva flăcării și generare scăzută de fum. Protecția împotriva flăcării încetinește arderea și propagarea flăcării și favorizează auto-stingerea. Producătorii se confruntă cu o dilemă aici, deoarece clorul și bromul sunt excelente ignifugante, motiv pentru care sunt adesea amestecate cu materiale plastice pentru tuburi. Cu toate acestea, din cauza pericolelor pentru sănătate menționate, acest lucru este controversat și este permis numai acolo unde nicio persoană nu este în pericol.

Care este avantajul tuburilor fără halogeni?

Dacă tuburile fără halogen sunt puternic încălzite sau arse, ele formează mult mai puțini acizi sau gaze corozive care sunt dăunătoare sănătății. Tuburile HF sunt potrivite în special pentru utilizarea în clădiri publice, transport sau, în general, unde incendiile pot răni grav oameni sau animale sau pot deteriora bunuri. Au o densitate scăzută a gazelor de fum, astfel încât produc mai puține fumuri și facilitează găsirea căilor de evacuare pentru persoanele prinse. Tuburile fără halogeni sunt deosebit de utile dacă doriți să garantați o retenție funcțională maximă posibilă în caz de incendiu. Acest lucru poate fi important în clădirile în care camerele de supraveghere oferă imagini ale sursei incendiului.